Překonat covidovou krizi pomohly Valdštejnské lodžii alternativní projekty. Loni ji navštívilo přes 31 tisíc lidí

13. 06. 2022 Zprávy « zpět

Jičín – Valdštejnskou lodžii podobně jako další organizace zasáhly loni důsledky covidové pandemie. Ta znemožnila nebo silně omezila pořádání akcí, a to i těch s dlouhou tradicí. Stalo se to například festivalu alternativního divadla Malá inventura nebo zimní akci Divovánoce. Provozovatelé z Valdštejnského imaginária však dokázali přijít s alternativními projekty. I přes nepříznivé okolnosti loni lodžii navštívilo přes 31 tisíc lidí. Vyplývá to z výroční zprávy.

Jedním z projektů, které vznikly vlastně z nouze, byla třeba Slova na sloupech. Šlo o netradiční prezentaci poezie regionálních autorů. Dalším projektem byla Valdštejnská veranda, tedy podcasty moderátora Adama Hoška natáčené s osobnostmi spojenými s lodžií. Omezení kulturních akcí ještě postihlo tradiční dubnové Čarodění, které organizátoři nakonec pojali jako výtvarně-ornitologickou instalaci s názvem Les zakletých duší.

„Od června 2021 mohl program v lodžii probíhat znovu bez větších omezení. Během září proběhl mimořádně úspěšný Lodžie Worldfest. Přišlo se na něj podívat 754 návštěvníků, což z něj učinilo nejúspěšnější akci roku. Ještě před náběhem podzimní vlny koronavirové epidemie se podařilo uspořádat tradiční Slavnost stromů. Akce byla svou návštěvností skutečným vrcholem celoroční sezony,“ rekapituluje mluvčí města Jan Jireš.

Další omezení loni přinesla probíhající rekonstrukce prostor u čestného dvora. Lodžie, a zejména kavárna se potýkaly s omezeným prostorem, protože část dvora zabrali stavebníci. Pořadatelé akcí tak byli nuceni poněkud improvizovat. Valdštejnské imaginárium se muselo vypořádat i s několika personálními změnami.

„Není prostor zmínit všechny akce pořádané v roce 2021. Nesmíme zapomínat ani na fakt, že z lodžie se stalo oblíbené místo svatebních obřadů. Dle předloženého přehledu ve výroční zprávě do Valdštejnské lodžie přišlo 31.529 lidí. Z toho 25.821 byli návštěvníci kavárny, která rychle získává na oblíbenosti,“ doplnil Jireš. (zan)