Ceny za péči o památky putují do Nové Paky a Markvartic. Na obou místech porota ocenila obnovu kostela

28. 06. 2022 Zprávy « zpět

Nová Paka, Markvartice – Hned dvě z trojice cen za příkladnou obnovu architektonického dědictví či popularizační činnost putují na Jičínsko. Jednu z nich získala římskokatolická farnost v Nové Pace, druhou spolek Přátelé Markvarticka z Markvartic u Sobotky. Královéhradecký kraj tak ocenil dobrovolníky, kteří pečují o historické památky v regionu.

„Cena památkové péče vznikla proto, abychom ocenili a vyzdvihli práci všech, kteří pečují o památky a usilují o jejich záchranu v našem regionu. Do letošního ročníku bylo nominováno 13 osob a spolků a všichni si zaslouží naše velké uznání. Letos se uskutečnil druhý ročník soutěže a já věřím, že v oceňování budeme pokračovat i nadále. Vítěze v každé kategorii jsme ocenili částkou 50 tisíc korun,“ sdělila náměstkyně hradeckého hejtmana Martina Berdychová.

Ceny památkové péče dělí kraj do dvou podkategorií. V podkategorii za stavební obnovu vybrala odborná komise spolek Přátelé Markvarticka za rekonstrukci kostela sv. Jiljí v Markvarticích. Dalšími finalisty byli Josef Šefl za obnovu bývalé fary v Uhřínově a Oblastní charita Červený Kostelec za opravu ateliéru Břetislava Kafky.

Gotický, později barokně upravený kostel sv. Jiljí je dominantou Markvartic. Převzetí areálu kostela do vlastnictví obce bylo impulsem ke vzniku spolku Přátelé Markvarticka a zahájení prvních kroků k jeho obnově. Po opravě márnice byla zajištěna statika kostela a zrekonstruována fasáda věže včetně kostelních hodin. V současné době se opravují kostelní varhany.

„Samotný průběh prací je na desetiletí. To znamená, pokud se nám podaří, a my v to věříme, dotáhnout opravy kostela do zdárného konce. Ale bavíme se o opravě fasády a střechy. Až poté začne vnitřní rekonstrukce. Kromě kostela se snažíme zachraňovat místní roubené stavby, té práce je tu opravdu hodně, na několik let, možná na několik životů. Tyto práce nikdy nekončí,“ řekl předseda spolku Petr Brabec.

Cenu v podkategorii restaurování získala římskokatolická farnost Nová Paka za restaurování nástěnných maleb v klášterním kostele Nanebevzetí Panny Marie v Nové Pace. Kostel patřící k nejcennějším památkám vrcholného baroka v Čechách byl postaven podle plánů Kryštofa Dientzenhofera. Poslední velké opravy proběhly ve 30. letech 20. století. Jeho rozsáhlá obnova probíhá již od roku 2002. Součástí této obnovy bylo i restaurování fresek v interiéru kostela realizované v letech 2014 až 2021.

„Bývalý poutní kostel má tady v Podkrkonoší veliký význam a jsem osobně rád, že znovu celý tento prostor, kam přišli během staletí statisíce poutníků, znovu zazáří ve své kráse a může oslovit všechny, kdo sem přijdou, nejenom na bohoslužby,“ uvedl farář Pavel Kalita, který působí v novopacké farnosti 16 let.

Královéhradecký kraj zároveň udělil i cenu za významný počin a dlouhodobý přínos památkové péči Společnosti železniční výtopna Jaroměř. Ocenění za příkladnou péči o válečné hroby putovalo do Bílého Újezda, Vamberka a Velkého Vřešťova. (zan)