Nadcházející komunální volby v největších městech regionu přichystaly hned dva početní rekordy. Připsali si je v Jičíně a Nové Pace

08. 08. 2022 Zprávy « zpět

Jičín, Hořice, Nová Paka – Opravdu velký zájem o křesla v městském zastupitelstvu letos panuje v Jičíně. Do nadcházejících komunálních voleb podalo kandidátní listiny dvanáct volebních stran, což je dokonce o jednu více než před čtyřmi lety, přitom už tehdy šlo o rekordní číslo od roku 1990. Dá se tedy říct, že v Jičíně zájem o komunální volby ze strany kandidátů setrvale stoupá. Z trojice největších měst v regionu stojí na opačném pólu Nová Paka, kde budou mít letos voliči na výběr jen ze čtyř stran. To je o dvě méně než při minulých volbách a absolutně nejméně od obnovení samospráv po roce 1989. Na svém pak zůstávají Hořice, kde letos kandiduje pět volebních stran, tedy stejně jako v roce 2018.

V Jičíně se o hlasy voličů bude ucházet podobná sestava jako při minulých volbách, v některých případech se ale kandidující subjekty přeskupily. Společně například nyní kandidují Patrioti a sportovci z Unie pro sport a zdraví, kteří minule šli do voleb samostatně. Starostové ze STAN, kteří před čtyřmi lety tvořili jeden volební subjekt s TOP 09, se letos přidali k Občanské demokratické straně, pravděpodobně jako výsledek pokračující spolupráce na krajské úrovni. Novinkou letošních voleb v Jičíně jsou Jičínská Přísaha – Změna pro město, subjekt nazvaný Pro Jičín, a také volební strana s komplikovaným názvem Za práva zvířat v Jičíně – sdružení DSZ – Za práva zvířat a NK.

V Hořicích kromě koaličních Šance pro rozvoj a Hořických patriotů znovu kandiduje Občanská demokratická strana, tentokrát společně s Hořičáky, komunisté a nově Starostové a nezávislí. Vytratila se naopak Česká strana sociálně demokratická, ta koneckonců letos nepodala kandidátku ani v Nové Pace.

Novopačtí voliči budou mít oproti minulým volbám výběr užší ještě o KDU-ČSL, která také kandidátku nepodala, ve městě je to od roku 1990 opět další unikát. Do voleb v Nové Pace tak letos jde kromě komunistické strany jen zbývající trojice dosavadních koaličních partnerů: Občanská demokratická strana, Volba pro město a takzvaní Sportovci pro Novou Paku, kteří se po dvaceti letech v čele města rozhodli vyměnit svoji zavedenou značku. Na volebních lístcích je lidé nově najdou pod názvem Paka navždy! – tento poněkud dvojznačný slogan přitom „sportovci“ využívali ve volebních kampaních už před řadou let.

Volby do obecních samospráv se letos uskuteční v pátek a sobotu 23. a 24. září. Souběžně s nimi ve všech okrscích na Jičínsku probíhá volba nového senátora. (zan)

Kandidující volební strany

Jičín:

ANO 2011

Jičínská Přísaha – Změna pro město

Jičínský demokratický klub

Komunistická strana Čech a Moravy

Občanská demokratická strana s podporou Starostů a nezávislých kandidátů

Patrioti a sportovci pro Jičín

Pro Jičín

Sdružení pro Jičín

Svoboda a přímá demokracie (SPD)

Volba pro město

Za práva zvířat v Jičíně – sdružení DSZ – Za práva zvířat a NK

Za prosperující Jičín s TOP 09

Hořice:

Hořičtí patrioti

Komunistická strana Čech a Moravy

Občanská demokratická strana společně s Hořičáky

Starostové a nezávislí

Šance pro rozvoj

Nová Paka:

Komunistická strana Čech a Moravy

Občanská demokratická strana

Paka navždy!

Volba pro město

Zdroj: registrační úřady v Jičíně, Hořicích a Nové Pace