Povolební změna na hořické radnici je předem jistá. S velkou pravděpodobností se k ní schyluje i v Nové Pace

24. 08. 2022 Zprávy « zpět

Hořice, Nová Paka – Hořice čeká po osmi letech změna na pozici starosty. Po zářijových komunálních volbách nynější starosta Aleš Svoboda ve funkci končí. Své angažmá na pozici prvního muže města přitom chtěl ukončit už před čtyřmi lety, kdy svůj záměr ohlásil před volbami. Do zastupitelstva pak kandidoval na nižší příčce, ale masivní voličská podpora ho nakonec přesvědčila, aby ve funkci starosty pokračoval. To se letos už nestane, Aleše Svobodu na žádné z hořických kandidátek tentokrát nenajdeme. Lídryní jeho domovské volební strany Šance pro rozvoj je místostarostka Jana Bouzková, ta ostatně v čele kandidátky stála i před čtyřmi lety.

Do hořického zastupitelstva znovu kandiduje i dosavadní druhý místostarosta Martin Pour, který stojí v čele Hořických patriotů. Jako lídr ODS společně s Hořičáky pak kandiduje opět i někdejší starosta Ivan Doležal.

K výměně starosty se patrně schyluje i v Nové Pace. V čele kandidátky Paka navždy!, do níž se převtělili dosavadní Sportovci pro Novou Paku, sice opět stojí dlouholetý starosta Josef Cogan, předem ale avizuje, že do funkce starosty tentokrát kandidovat nebude. Důvod je nasnadě: přibyly mu nové úkoly. Od loňského roku je poslancem parlamentu, navíc se před časem stal i předsedou poslaneckého klubu Starostů a nezávislých.

„Že jsem lídrem kandidátky Paka navždy!, je rozhodnutí členské základny. Při primárkách jsem předem řekl, že nebudu kandidovat na starostu, ale že jsem připraven v maximální míře pracovat pro město,“ komentuje svoje další angažmá na úrovni Nové Paky Josef Cogan. „Kandidátem na starostu je za nás Pavel Bouchner. Za devět let místostarostování získal obrovské množství zkušenosti,“ dodává Cogan.

Pavel Bouchner je dvojkou kandidátky Paka navždy! a byl to právě on, kdo při minulých volbách před čtyřmi lety získal absolutně nejvyšší počet hlasů novopackých voličů.

V Nové Pace znovu kandiduje i druhý místostarosta Milan Pospíšil. Stejně jako dříve vede kandidátku Volby pro město.

Volební místnosti se letos otevřou v pátek a sobotu 23. a 24. září. Zároveň s komunálními volbami probíhá ve všech okrscích na Jičínsku i volba nového senátora. (zan)