Krajiny Oskara Teimera. Výstava v hořickém muzeu k nedožitým devadesátinám malíře a skvělého grafika

02. 09. 2022 Zprávy foto: 1 « zpět

Hořice - Městské muzeum a galerie Hořice připravilo na podzimní měsíce vzpomínkovou výstavu k nedožitým devadesátinám malíře a grafika Oskara Teimera. Výstava bude slavnostně zahájena vernisáží v neděli 4. září ve 14 hodin ve Štorchově síni městského muzea úvodním slovem a hudbou v podání Rostislava Tvrdíka. Zakončena bude rovněž slavnostně v den nedožitých 90. narozenin Oskara Teimera v úterý 15. listopadu v 17 hodin. Toto setkání bude příležitostí příbuzných, přátel a příznivců ke společným vzpomínkám. Bude tu také možnost nabídnout k prodeji obrazy, které se jejich současným majitelům nehodí a rádi by je předali těm, kterým by přinesly radost.

Oskar Teimer se narodil 15. listopadu 1932 v Lázních Bělohradě, žil také osm let v Miletíně, kde začal svou dráhu učitele a stál u zrodu skautského střediska. Většinu života však prožil v nedalekém Černíně, kde postavil a sgrafity vyzdobil rodinný dům.

Jeho život a dílo jsou spjaty s krajem Podzvičinska, který měl velmi rád a často jej zachycoval, ať již něžnými perokresbami nebo na olejomalbách a akvarelech. Nedílnou součástí jeho díla jsou také grafiky, linoryty, v jejichž tvorbě byl skutečným mistrem. Oskar Teimer byl také oblíbeným pedagogem a pokud mu vládnoucí režim dovolil, rád své dovednosti a zkušenosti předával žákům jako učitel výtvarné výchovy, naposledy na gymnáziu v Hořicích. Mnoho let také ilustroval časopis Pod Zvičinou vydávaný touto školou.

Oskar Teimer zemřel 7. června 2010. Během svého života uspořádal nespočet výstav a první samostatná se uskutečnila v roce 1963 právě v prostorách hořického muzea. Současná výstava, připravená ve spolupráci a s obětavou pomocí rodiny Oskara Teimera, prezentuje průřez jeho krajinářskou tvorbou od roku 1954 až do jeho smrti. K vidění budou kresby, malby i grafiky. Výstava si klade za cíl nejen představit různorodost tvorby Oskara Teimera, ale také navodit atmosféru, v níž umělec tvořil. Nebudou chybět ani drobná dílka jako novoročenky nebo exlibris, které měly v tvorbě Oskara Teimera své pevné místo a jimiž rád potěšil své četné přátele. Ke shlédnutí bude také filmový týdeník z roku 1963, jehož kamery zachytily lesního dělníka Oskara Teimera při přestávce, a jak jinak, než kresbou lesních zátiší. (TZ muzea)

foto