Kvůli cenám energií chtějí v Jičíně méně topit a radnice se ohlíží po novém dodavateli plynu i elektřiny

11. 09. 2022 Zprávy « zpět

Jičín – Úspory kvůli vysokým cenám energií plánuje na nadcházející zimní sezonu radnice v Jičíně. Například snížit výdaje za vytápění by měl jak městský úřad, tak městské organizace, včetně například škol. Město se také ohlíží po nových dodavatelích energií, kteří by nabídli výhodnější cenu.

„Jičín provozuje své dvě budovy úřadu, pět mateřských škol, čtyři základní školy a dalších sedm organizací, včetně například domova pro seniory, divadla, zámku, knihovny, sportovního areálu, aquacentra či zimního stadionu. Nemalý podíl na spotřebě energií představují i služby poskytované technickými službami včetně veřejného osvětlení. Se zástupci všech příspěvkových organizací, kteří v daných budovách působí, a znají je tak nejlépe, nyní probíhají jednání za účelem monitoringu energetických spotřeb, jejich výhledu do dalšího období a řešení energetických úspor,“ uvedl mluvčí města Jan Jireš.

Městský úřad chce jít příkladem a plánuje například snížení teplot vytápění všech svých prostor. Zhodnocení možností úspor chce mít k dispozici během září.

Zároveň se město ohlíží po nových dodavatelích energií. Doposud Jičín pro úřad i své organizace odebíral elektřinu od společnosti Centropol Energy a plyn od E.ON Energie. Obrátí se proto na Českomoravskou komoditní burzu, kde zkusí získat dodavatele s příznivější nabídkou. Podle Jireše je změna nevyhnutelná. „Podle ceny nabízené společností Centropol by rozpočtové náklady na elektřinu v příštím roce narostly více než na čtyřnásobek a v případě plynu od společnost E.ON by byl rozdíl oproti letošku ještě nepříznivější.“

Město zároveň doporučuje i domácnostem, aby si zkontrolovaly dosavadní smlouvy se svými dodavateli a udělaly si přehled o budoucích cenách energií. Především ceny po ukončení stávajících fixovaných smluv mohou být svým nárůstem nepříjemným zatížením rodinného rozpočtu. (zan)