O víkendu se otevřou volební místnosti. Lidé určí nové složení zastupitelstev obcí a na Jičínsku i senátora

19. 09. 2022 Zprávy « zpět

Jičínsko – V pátek 23. září ve 14 hodin se otevřou dveře volebních místností a lidé si po čtyřech letech zvolí nová vedení měst a obcí. Vybírat přitom mohou napříč všemi volebními stranami, které u nich kandidují, konkrétní počet křížků je omezen pouze počtem volených zastupitelů. Vedle komunálních voleb probíhá ve stejné době navíc v celém okrese Jičín po šesti letech i volba senátora.

Do senátu se na Jičínsku a Nymbursku, které mají společný senátní obvod, o hlasy uchází sedm kandidátů. Kromě současného senátora Tomáše Czernina (Spolu/TOP 09) z Dymokur je to starostka Železnice Dana Kracíková (STAN), krajský zastupitel Jaromír Dědeček (ANO), redaktorka Marta Martinová (Piráti), učitelka Eva Kotyzová (SPD), právník Václav Ort (KSČM) a ředitel zoo Chleby René Franěk (Svobodní). Volební lístky pro volby do obecních zastupitelstev i pro volbu senátora obdrží voliči předem do svých poštovních schránek.

Volební místnosti budou otevřené v pátek od 14 do 22 hodin a poté ještě v sobotu od 8 do 14 hodin. Složení zastupitelstev obcí tak bude jasné už v sobotu, jiné je to u voleb senátních. Pokud v prvním kole nezíská žádný z kandidátů na senátora nadpoloviční většinu hlasů, proběhne ještě o týden později druhé kolo volby, kde se bude rozhodovat už jen mezi dvěma nejúspěšnějšími kandidáty. Volební lístky pro případné druhé kolo senátní volby už ale lidé obdrží jen přímo ve volebních místnostech. (zan)