Novým starostou Hořic bude Martin Pour. V čele města zůstává dosavadní tandem volebních sdružení

10. 10. 2022 Zprávy « zpět

Hořice – Kdo bude stát v čele města v nadcházejícím období, už je rozhodnuto i v Hořicích. Na prodloužení spolupráce se tam dohodli oba dosavadní partneři: Hořičtí patrioti (kteří do voleb vstupovali jako koalice TOP 09, KDU-ČSL a nezávislých kandidátů) a Šance pro rozvoj. Novým starostou Hořic se má stát dosavadní druhý místostarosta Martin Pour (Patrioti), stejný post jako doposud si má udržet první místostarostka Jana Bouzková (Šance) a na pozici druhého místostarosty je navržen Pavel Bičiště (Patrioti).

„Koaličního partnera jsme si vybrali po důkladné diskusi a na základě dosavadní úspěšné spolupráce na programových prioritách obou uskupení. Zohlednili jsme rovněž vzájemné zkušenosti i jednoznačný výsledek voleb,“ uvedl ke vzniku koalice kandidát na starostu Martin Pour.

V jednadvacetičlenném zastupitelstvu má staronová koalice třináct mandátů, tedy stejně jako doposud, pouze se přelily síly ve prospěch Hořických patriotů, kteří získali dva zastupitele navíc, naopak Šance pro rozvoj dva mandáty ztratila. Končící starosta Aleš Svoboda (Šance), který v čele města stál posledních osm let a ještě předtím též jako místostarosta, v novém zastupitelstvu nezasedne, letos už totiž vůbec nekandidoval.

Kromě dohody na personálním složení rady města a na programovém prohlášení se nová koalice zavázala ke spolupráci s ostatními politickými subjekty v hořickém zastupitelstvu a k jejich aktivnímu zapojení do řešení aktuálních problémů i plnění dlouhodobých cílů města.

V opozici v Hořicích znovu zůstává ODS společně s Hořičáky s pěti zastupiteli, STAN se dvěma hlasy a s jedním mandátem též KSČM.

Ustavující zasedání nového hořického zastupitelstva s volbou vedení města je naplánováno na středu 19. října. (zan)