Kopidlno čeká po dvanácti letech střídání na postu starosty. Opozice získala jasnou převahu

13. 10. 2022 Zprávy « zpět

Kopidlno – Po dvanácti letech opustí křeslo starostky Kopidlna Hana Masáková (ČSSD). Vystřídá ji Karel Žižka (SNK pro moderní Kopidlno – nový směr), dosavadní zastupitel, který už byl v letech 2014 až 2018 také místostarostou. Vyplývá to z prohlášení, které zveřejnila volební strana budoucího starosty. Kompletní obměnou projde i pětičlenná rada města, v Kopidlně totiž získaly výraznou převahu strany dosavadní opozice.

Novým místostarostou se má stát Martin Kinčl (Kopidlno 2022, šance na změnu, rozvoj a lepší budoucnost), jehož sdružení bylo v letošních volbách nováčkem a rovnou se stalo i jejich vítězem. Sám Kinčl posbíral i absolutně nejvyšší počet hlasů kopidlenských voličů. Funkci místostarosty chce vykonávat neuvolněně, tedy vedle svého hlavního zaměstnání. V radě města zasednou ještě zástupci KDU-ČSL a Hasičů.

Česká strana sociálně demokratická dosavadní starostky Hany Masákové od posledních voleb oslabila a získala jen tři mandáty v patnáctičlenném zastupitelstvu. Její koaliční partner, sdružení Kopidlensko, tentokrát nemá žádného zastupitele. Čtveřice volebních stran, které se dohodly na zastoupení v nové radě města, tak bude společně disponovat pohodlnou většinou jedenácti hlasů. (zan)

Složení zastupitelstva města Kopidlna 2022–2026:

Kopidlno 2022, šance na změnu, rozvoj a lepší budoucnost: 4 zastupitelé

Česká strana sociálně demokratická: 3 zastupitelé

SNK pro moderní Kopidlno – nový směr: 3 zastupitelé

Hasiči: 2 zastupitelé

KDU-ČSL a nezávislí občané Kopidlna a místních částí: 2 zastupitelky

Kopidlno pro sport: 1 zastupitelka