Vánoční strom na Valdštejnově náměstí se letos rozsvítí už 27. listopadu. Rozpočet na celý advent v Jičíně je 340 tisíc

14. 11. 2022 Zprávy « zpět

Jičín – Časný start letošního adventu doprovodí v Jičíně tradiční rozsvícení vánočního stromu na Valdštejnově náměstí už 27. listopadu. Rozsvícení v doprovodu fanfár, sólových zpěvů a s proslovem starosty města proběhne mezi 16.30 a 17. hodinou. Doprovodný program, pojmenovaný Staročeské Vánoce, začne už ve 14 hodin. Připraveny jsou tvůrčí dílny s výrobou ozdobiček či vánočních přání technikou modrotisku. Proběhne ukázka kovářského a řezbářského řemesla včetně prodeje hotových výrobků. Ve 14.30 přijdou andělé na chůdách a v 15 hodin a v 16 hodin proběhne pásmo v podání ZUŠ, která připomene staré vánoční tradice. V režii ZUŠ proběhne i společné zpívání koled. Na 15.30 je naplánováno v sále K-klubu předvánoční představení pro děti v podání Divadla eMILLIon.

V pondělí 5. prosince přijde do zámeckého parku Mikuláš. Během druhého, třetího a čtvrtého adventního víkendu proběhne adventní odpoledne v parku, a to v sobotu i v neděli v čase 16 až 18 hodin. Představí se místní kapely.

Na Štědrý den připravuje spolek Akce pro Jičín tradiční rozvoz betlémského světla. Počítá se s devíti zastávkami. V 11 hodin startuje koňské spřežení se světýlkem v lokalitě Na Jihu, cíl bude zhruba v 15.30 v zámeckém parku.

„Rozpočet programové části je necelých 150 tisíc korun. Pro rozsvícení vánočního stromu je z této sumy vyhrazeno 48 tisíc, z toho ale 30 tisíc dodá ČEZ v rámci dotace. Celkové náklady za advent v Jičíně včetně pronájmu dekorací budou cca 340 tisíc korun,“ uvedl mluvčí města Jan Jireš. (zan)