Mladíci, kteří na policisty ukazovali vztyčené prostředníčky, si vyslechli obvinění

17. 10. 2022 Policie « zpět

Jičín - Dva mladící, kteří v srpnu během jízdy ukazovali na policejní hlídku vztyčené prostředníčky a následně ji také na místě veřejnosti přístupném vulgárně uráželi (přečíst ZDE), jsou podezřelí z dalších protiprávních jednání, za která si v úterý 11. října vyslechli obvinění. Jičínský kriminalista obvinil 21letého muže a jeho o rok mladšího sourozence ze zvlášť závažného zločinu těžké ublížení na zdraví ve stádiu pokusu a přečinu výtržnictví.

Na konci července měla tato sourozenecká dvojice na parkovišti před jičínským obchodním domem opakovaně napadat a urážet hrubými a vulgárními výrazy hlídku policistů, která na místě řešila možné podezření ze spáchání přestupku na úseku zbraní a střeliva. V září pak tato dvojice měla po předchozí slovní rozepři fyzicky napadnout 31letého muže, kterého měli opakovaně udeřit do hlavy a těla teleskopickými obušky. Poškozenému způsobili zranění, se kterými byl předán do péče lékařů.

Starší ze sourozenců měl navíc během srpna ve vlaku napadnout 46letého muže, který 21mladíka poprosil o ztišení nahlas hrající hudby. Po této prosbě měl mladík vstát a muže zaťatou pěstí udeřit do hlavy. Stejného muže měl následně začátkem září verbálně urážet a koncem září pak napadnout ranou do hlavy, kdy poškozený upadl a musel vyhledat lékařskou pomoc.

V minulosti byl starší ze sourozenců za obdobnou trestnou činnost již několikrát souzen. Brány věznice opustil v dubnu tohoto roku se zkušební dobou na 5 let.

Policejní komisař podal státnímu zástupci podnět k podání návrhu na vzetí obviněného 21letého muže do vazby, který soudce 13. října v odpoledních hodinách akceptoval. Policisté následně mladíka eskortovali do vazební věznice. Mladší ze sourozenců je stíhán na svobodě.

Případ kriminalisté dále vyšetřují. Za trestnou činnost hrozí obviněným v případě prokázání viny a odsouzení nepodmíněný trest v délce tři až deset let. por. Ing. Eliška Pospíšilová

prohlédnout video ze zásahu