Jičínsko na dobových pohlednicích ze sbírky Karla Čermáka s texty, které ještě nebyly publikovány

29. 07. 2021 Zprávy « zpět

Jičín - Karel Čermák je nejvýznamnějším sběratelem pohlednic z Českého ráje, jen z Jičínska jeho sbírka čítá více než 20 tisíc exemplářů. Krom toho je zaníceným badatelem, který si rád region prochází, poznává místa, která jsou na dobových pohlednicích zobrazena, a sleduje změny, které doba přinesla. Hlavně však řadu let studuje a bádá nejen v historických písemnostech a pramenech, ale pečlivě pročítá i dobový tisk, a umí tak skvěle doplnit staré pohlednice zajímavými texty. Ostatně už to mnohokrát ukázal nejen v regionálně laděných stolních kalendářích, ale i v několika velmi zajímavých knižních publikacích.

Právě píše nové texty k pohlednicím ze své sbírky, tisk chce vydat soukromým nákladem, ale vyhověl provozovateli webu jicinskozpravy.cz a souhlasil, abychom jeho nejnovější texty zveřejňovali. Karlu Čermákovi za tuto laskavost děkujeme a čtenářům se omlouváme, že snímky jsou poněkud znehodnoceny barevným přípisem „SBÍRKA K. Čermáka“. Snažíme se to dělat co nejohleduplněji, ale je to nutné, Karel Čermák má s „plagiátorstvím“ nepříjemné zkušenosti.

A že nejsou hned na prvním místě pohlednice s texty z měst našeho regionu, ale z různých větších či menších obcí, na to je jednoduchá odpověď. Karel Čermák už léta miluje pohlednice z vesniček a vesnic regionu a zajímavé příběhy, kterými se dají doprovodit. Ostatně pohlednic s tematikou Jičína, Nové Paky, Hořic a dalších měst najdete hodně, ale kolik jich najdete z malé vesnice? Málo, mnohdy jen několik, však kdo si mohl dovolit vydat pohlednici, někdy obec, někdy některý ze spolků, občas majitel místního hostince, obchodu či většího hospodářství. Tak to kdysi bývalo, doba, kdy fotí skoro každý a cokoli vytisknout není problém, nastala v podstatě až dnes. (to)

Přečtěte si na našem webu (najdete též v záložce historie):

Holín: o neopatrném učiteli a také o továrně, která v obci stála

Brada: osudy dubového kříže, který připomíná bitvu u Jičína v roce 1866

Jinolice: pobodaní muži na hasičském bále

Kněžnice: nález mincovního pokladu v koňské stáji

Újezd pod Troskami: o rázné a obchodně zdatné druhé ženě malíře Františka Kavána

Javornice: o padělatelské dílně v místním hostinci

Hrdoňovice: turisté byli nadšeni přírodou, jen výletní restaurace jim chyběla

Střeleč: rozsáhlý sesuv půdy v roce 1927

Hrad Pařez: i zde se prováděl drsný zvyk shazování kozla